niedziela, 10 stycznia 2016

Jak aplikować na studia-czyli wszystko co musisz wiedzieć

Kochani powracam do was z postem stricte o studiach. Kolejny raz. Tylko tym razem bardziej szczegółowym. Opiszę wam po kolei jak prawidłowo aplikować na studia w Niemczech. Wszystko co musicie wiedzieć i co gdzie i do kiedy wysłać. Zaczynamy.
Najważniejsze to terminy do kiedy należy złożyć swoje podania. Pierwszy termin w 2016 roku to 15.01. Jest to termin na Studienplatz im Sommersemester 2016, czyli na marzec. Drugi termin składnia papierów to do 7.07 czyli na zimowy semestr, który zaczyna się w październiku. Godzina do której mamy czas aby załatwić wszystkie formalności to 24:00. 
Drugą bardzo ważną informacją jest to, iż podczas wyboru kierunku aplikujemy tylko na kierunek zamknięty. Nie składamy dokumentów na kierunki otwarte. Gdyż te przyjmują z miejsca. Za zwyczaj nie cieszą się one popularnością. Są to kierunki, na które nikt z was dobrowolnie nie chciałby pójść. Ważne jest to by zastanowić się dokładnie nad wyborem swojego kierunku. Mamy listę około 8 głównych kierunków. Każdy z nich później dzieli się na różne specjalizacje. Ale ta przyjemność dopiero po akceptacji waszego podania.
Kiedy już mamy za sobą wybór kierunku, musimy wypełnić kwestionariusz internetowy. Jest to tylko zbiór ogólnych informacji. Typu jaka wychodzi ci średnia z matury. Bardzo ważne podajesz średnią tylko z podstawy. Rozszerzenie jest brane pod uwagę przy weryfikacji wysłanych dokumentów.
Po wykonaniu wszystkiego w internecie, dostajemy plik PDF, który zawiera nasz Bewerbung (podanie). Musimy go wydrukować i podpisać. Po podpisaniu należy przygotować swoje CV, w którym musimy dokładnie opisać cały okres naszej edukacji. Tego co robiliśmy po skończeniu matury. Należy również zorientować w poprawnym nazewnictwie szkół polskich do niemieckich. Zawłaszcza jeśli idzie o nasze gimnazjum. CV musi zawierać nasze zdjęcie paszportowe! 
Należy załączyć wszystkie dokumenty przetłumaczone przez Nimieckiego tłumacza bądź zatwierdzone. Bardzo ważne jest to, iż musi to być tłumacz przysięgły. W skład tych dokumentów wchodzi: Matura i Świadectwo ukończenia liceum. 
Warto załączyć również certyfikat z języka. 
A na sam koniec ksero paszportu i dowodu osobistego. 
Najważniejsze Informacje:
1. Dokumenty muszą być oryginalne, nie przyjmują kserokopii. 
2. Wszystko należy wysłać listem poleconym. 
3. Należy kontrolować swoje konto on-line na profilu uczelni. 
4. Nie wolno podawać nie prawdziwych danych.
5. Można ubiegać się o stypendium. 
6. Dokumenty należy umieścić w specjalnym folderze. 
Powodzenia! 







Follow my blog with Bloglovin


9 komentarzy:

  1. Podobne zasady jak przy aplikowaniu na studia w Anglii. Fajnie, że zgromadziłaś wszystkie potrzebne informacje w jednym miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie prawie tak samo jak w Anglii. :)

      Usuń
  2. Bardzo fajny poradnik. Ja jak wiesz etap studiów mam już za sobą, ale w życiu nigdy nic nie wiadomo wiec kto wie czy kiedyś te informacje i mnie się przydadzą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo ! Oczywiście nigdy nic nie wiadomo co i jak będzie :)

      Usuń
  3. hej! :) jaki ty załączałaś certyfikat z języka? i czy jest to niezbędne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja załączyłam IELTS, przy dłuższym pobycie niż 3 miesiące nie potrzebny jest certyfikat z j.niemieckiego. Zazwyczaj odbywają z tobą rozmowę kwalifikacyjną później :)

      Usuń
    2. Hej. Dzieki Ci za tego bloga. Powiedz mi prosze, jak to jest z tym niemieckim. Ze stron roznych uniwersytetow (aplikuje do 10) wynika, ze wymagaja od obcokrajowcow certyfikatu na poziomie minimum B2. Chdze na Kurs i boje sie, ze nie zdaze uzyskac wynikow na czas. Podpowiem, ze mieszkam w Niemczech od 4 miesiecy. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Sama zajmowałaś się załatwianiem wszystkiego (tłumaczenie dokumentów, wypełnianie ich, wysyłanie) czy ktoś ci pomagał? Bo brzmi to trochę, jakbyś nie do końca była w temacie, jeżeli się mylę, to z góry przepraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam raczej dyplomu tłumacza przysięgłego, więc logiczne że sama nie tłumaczyłam dokumentów? :) A dwa mieszkam tutaj od ponad 8 miesięcy, trzy mój mąż jest Niemcem. Także pozdrawiam :)

      Usuń